Har jeg rectus diastase? - Superfys

Må jeg træne mine mavemuskler når jeg har Rectus Diastase?

Delte mavemuskler, kaldes også Rectus Diastase er helt normalt i en graviditet i 3. trimester, 100 % af alle gravides mavemuskler deler sig i denne fase for at gøre plads til den voksende baby, så den Toblerone mave du kan opleve efter en fødsel er helt normal. At den også føles bulende og dejagtig blød er også normalt indtil huden, musklerne og fascierne har trukket sig sammen igen. Men det er ikke forkert at træne i denne fase, der er blot nogle tip du skal kende til i forhold til hvilke øvelser der er gode for dig, normale mavebøjninger anbefales for eksempel ikke.

Under graviditeten deler de lange lige mavemuskler (m. Rectus abdominis) sig som ligger i to lodrette baner, da man bla. Frigiver et stof der hedder relaxin som er med til at blødgøre bindevævet i kroppen og her også Linea Alba, det tynde sene strøg der deler m. Rectus abdominis i to. Hermed kan hverken bindevæv eller muskler længe holde på hvad man bare skal passe på under graviditeten er at de ikke belastes så meget at maven, hvorfor der kan opstå Toblerone form på maven. Gør maven, er det vigtigt at du allerede i din graviditet vender dig til i forbindelse med at komme ned og ligge, kommer ned på siden før du ruller om på ryggen og samme vej op igen til siddende, -også når du har født, indtil du er stærk nok igen.

TEST DINE MAVEMUSKLER

”Diastase” betyder adskillelse eller separation. Rectus refererer til m. rectus abdominis som er det yderste muskellag i mavemusklerne. Så Rectus diastase er når det yderste lag muskler deler sig på midten. Du kan selv Teste om dine mavemuskler er delte ved at lægge dig på ryggen og tage to fingrer som du placerer på tværs over navlen, imens du løfter hovedet op. Er der hul i mellem de to lige mavemuskler, som er større end to fingers bredde, siger man er der er rectus diastase.

Rectus Diastase

Illustration af rectus diastase.

Hvad er konsekvenserne af en vedvarende rectus Diastase?

Hvis ikke du får trænet dine mavemuskler grundigt op efter fødslen, kan en række symptomer følge med så som:

  • Lændesmerter
  • Sammenfalden kropsholdning
  • Prolaps af underlivsorganer
  • Inkontinens
  • Brok
  • Instabilitet i bækkenet

Undersøgelser viser at hele 66 % af kvinder med Rectus Diastase har mindst en af ovennævnte funktionelle problemstillinger.

Hvis du hører til dem der gerne vil have fixet din Rectus Diastase, har vi følgende muligheder for træning

Eksklusiv Barselsbootcamp og efterfødselshold

Du kan også booke en tid til behandling hvis du vil undersøges for delte mavemuskler eller blot have et personligt program til dig.

På alle vores hold både tester vi dig løbende og sørge for at tilpasse øvelserne til dit niveau så du bliver styrket i din kernemuskulatur, bækkenbund og resten af kroppen.